[O1] Mam problem z wentylacją/ klimatyzacją man. 1.6akl 2002

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Przemo
    Drive
    • 2004
    • 44

Jak widac, wczorajsze zdarzenie z zamachem na moja czeszke, bylo niczym przy tym co sie dzis stalo. :evil:
    Szczesciem w nieszczeciu nie z mojej winy. Sprawca tym razem nie uciekl, bo juz nie mial czym. Policja orzekla wine. Jest oswiadczenie, jest swiadek. Tylko ubezpieczyciel sprawcy jakas kiepska firma.

Pytanie teraz gdzie zawozic auto do roboty? Do tej pory robilem w AB, ale po akcjach Qby mam obawy. Do Zakretu? Czy moze do Minska do Carsedu?
  • orzel720
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 2267
    • Superb III (3V3)

Witam
    Własnie mam taki problemik. Jak chcę zimne powietrze to przekręcam pokretło na 1 i leci chłodne (silnik - załóżmy jest rozgrzany) Ale jak chcę więcej zimnego i przekręcam na silniejszy strumień powietrza to słyszę jakby coś jakby klapka w desce się przesunęła/ obróciła nie wiem sam no i wali ciepłe powietrze a przecież nie dotknąłem pokrętła od ciepłego.
    Nie muszę pisać że klima manualna cały czas wtedy dmucha ciepłym powietrzem
    Potem już nic nie pomaga cały czas ciepłe powietrze leci niezależnie od pokręteł. Czasem ta "klapka" chyba wraz z powrotem do pierwotnego położenie bo po jakimś czasie leci zimne dopóki nie dam większych obrotów i znowu to samo...
    Mechanicy moi nie chcą za bardzo tego robić bop dużo czasu rozkręcania a mało samegop naprawiania wolą robić inne bardziej dochodowe naprawy ?!? Tutaj mnie lekko zaskoczyli
    A w ASO raczej nie wydoją nieźle za to
    Gdzie w Krakowie znacie dobrych skodziarzy co mi to zrobią???
    Please help Lato coraz bliżej...

Pozdr
    Orzeł

Komentarz

• rezon
      RS
      • 2006
      • 1894
      • Volvo
      • AKL 1.6 MPI 101 KM
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Trochę to dziwne, bo w O1 z klimą maual masz sterowanie klapami za pomocą linki, a nie elektryczne. Natomiast klimę włączasz elektrycznie i sterowanie siłą nadmuchu też jest elektryczne. Zdemontuj panel sterowania i zobacz jak chodzą poszczególne pokrętła.

Komentarz

• orzel720
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 2267
        • Superb III (3V3)

Witam
        zgadzam się dlatego pisałem że "jakby coś jakby klapka w desce się przesunęła/ obróciła"
        nie pisałem że jest elektryczne sterowanie zresztą skąd miałbym to wiedzieć .. oczywiście pokrękła są ręczne i raczej na linkach tak na wyczucie... sądziśz że można dostać się od strony panelu ? jak go zdemontować szybko? jesli łatwo to dlaczego skodziarze unikają tej roboty???

Komentarz

• rezon
          RS
          • 2006
          • 1894
          • Volvo
          • AKL 1.6 MPI 101 KM
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

O ile dobrze pamiętam to należy zdemontować ramkę wokół panelu sterowania - jest osadzona na wcisk lekko podważając ją płaskim śrubokrętem, następnie sam panle sterowania jest zamocowany dwoma (lub trzema) wkrętami - widoczne po zdjęciu ramki. można go wyjąć i popatrzeć co się tam dzieje. Niestety nie jestem w stanie sprawdzić poprawności instrukcji demontażu z powodu zmiany o1 na o2, ale chyba tak to się robiło. Dlaczego skodziarze tego nie lubią - po co zajmować się czymś co jest dziwne. Jak wyjdzie jakiś problem z zaczepieniem którejś linki to trzeba zdemontować pół deski rozdzielczej i co wówczas powiesz na koszt naprawy np. 800zł, bo zajmie to jednemu człowiekowi cały dzień.

Komentarz

Pracuję...